Teknoloji hayatımızın tam orta yerinde olduğu için malum, eğitimden iş hayatına, müzikten sanata ve haliyle seyahate kadar her alanda yoğun bir şekilde iç içeyiz kendisiyle. Dört bir yanımız teknolojiyken kayıtsız kalmak maalesef olamıyor ama her şeyde olduğu gibi ben de tadında kullanmaktan yanayım. Velhasıl zararlı yan etkileri ve olumsuz sonuçları da olabiliyor.
Peki ben seyahatlerime hazırlanırken ve seyahatlerim esnasında en çok hangi uygulamaları ve hangi siteleri kullanıyorum birlikte inceleyelim; bilmediklerin varsa ne mutlu bana!
SEYAHAT ÖNCESİ HANGİ SİTELERİ VE UYGULAMALARI KULLANIYORUM?
1.Lonely Planets Guides App
Lonely Planet’ın her şeyini seviyorum! Eğer bulabiliyorsam gideceğim yerlerin çoğu için Lonely Planet’ın kitaplarını almaya özen gösteriyorum. Yayınlar Türkçe değil çoğunlukla İngilizce ancak ben genellikle İspanya’ya daha sık gittiğim için oradan toplu halde İspanyolca versiyonlarını alıyorum. Gerçekten kitapları da internet siteleri ve uygulamaları kadar başarılı. Seyahatsversen mutlaka Lonely Planet ile tanışmalısın. Her yerde bulamayacağın bilgileri getiriyor sana. Bu kadar anlatmışken ben seyahat öncesinde gideceğim şehrin içeriğini indirerek Lonely Planet Guides adlı uygulamayı kullanıyorum; tavsiye ederim.
2.Wikitravel Mobile
Wikipedia’yı hepimiz biliyoruz ve çok da kullanıyoruz. Ancak ben sana Wikitravel Mobile’dan bahsedeceğim. Wikitravel Mobile, gideceğin coğrafya ile ilgili ansiklopedik bilgiden ziyade yöreyle ilgili genel bilgileri ve turistik bilgileri aktarıyor. Uygulamaya girip “take me to…” demen yeterli; oradasın!
3.Like a local
Eğer gittiğin yerde turistik yerlerden çok yerel mekanları tercih ediyorsan bu uygulama tam sana göre. Ben, seyahatlerim öncesinde mutlaka bu uygulamadan da yararlanıyorum. Bazen herkesin gidip yazmış ve önermiş olduğu yerleri merak edip denesem de özellikle kafeler ve restaurantlar konusunda bana çok yardımcı oluyor. Hatta kendim için bir hesap açtım ve orada da İstanbul’daki yerel yerleri de yazmaya başladım! Sen de Türkiye’ye gelecek turistleri bilgilendirmek adına yaşadığın yerle ilgili yerel bilgiler verebiliyorsun. Paylaşım güzel şey!
4.Google Maps
Bu uygulamayı hepimiz kullanıyoruz aslında. Ancak bazı özellikleri var ki seyahatlerini inanılmaz kolaylaştırıyor! Ben tabii bunu biraz geç öğrendiğim için kendime çok kızmıştım ancak zararın neresinden dönersek kardır! Kendimi şimdilerde böyle avutuyorum işte 🙂 Vaktim varsa gitmeyi planladığım her mekanı Google Maps haritamda mutlaka iğneleyip kaydediyorum. Hatta kaydetmekle kalmıyor ve o yerle ilgili kısa kısa edindiğim bilgileri de not alıyorum ki hatırlamama yardımcı olsun. Tabii bunu her seyahatim öncesi yapabiliyor muyummmmm?… Elbette hayır! Çok vaktim ve gitmeyi uzun vadede planladığım yerler varsa keyfi olarak not alıyorum ve gmail hesabımla senkronize olarak sürekli kayıtlı kalıyor. Deneyip görmelisin!
5.Booking
Olmazsa olmaz! Yakın zamanda buna ev bulmak adına Airbnb’yi eklesem de Booking her daim yanımda! Vize işlemleri için de önceden rezervasyon mutlaka istedikleri için gerekli oluyor bildiğin gibi. Bazen de canım sıkıldıkça kurcalayıp seyahate gitmeyecek bile olsam fiyat araştırması için bakıyorum; itiraf ediyorum! Aslında Booking’te yalnızca otel görmüyorsun; filtreleme kısmını iyi incelersen ev-daire kiralama gibi seçenekleri de görebilirsin. Hatta oda kiralama da mevcut. Bunun dışında bazı oteller gidince ödemeni öngörüyor gibi gözükse de detayları çok iyi incelemek gerek kredi kartı bilgilerini vermeden önce. Bir de ben her zaman kafama takılan bir şey olursa mutlaka Booking üzerinden ya da özel olarak mail adresimden otele mail atıyorum teyit almak adına.
6.Tripadvisor
Yine hepimizin bildiği ve kullandığı uygulamalardan birisi Tripadvisor. Bazen doğru kullanıyoruz ancak sanırım hak ettiği yeri bulamıyor her zaman bu uygulama. Birçok farklı uygulama üzerinden gerçekleştirdiğimiz türlü eylemlerin bir kısmını yalnızca Tripadvisor üzerinden de gerçekleştirebiliyoruz. Ben yine de seyahatlerim öncesi işimi şansa bırakmamak adına bir göz gezdiriyorum; yollarımız mutlaka kesişiyor. Gidilecek destinasyonlardan görülecek yerlere, kahvecilerden restaurantlara, konaklamadan uçak biletlerine kadar her şeyi bulman mümkün.
7.Pegasus
Pegasus’un uygulaması en çok kullandıklarımdan. Kendimi sürekli ucuz bilet ararken buluyorum. Hobi gibi bir şey benim için. Bazen çok fazla takılıp hayallere bile daldığım oluyor ama gitmek istediğim bir destinasyonun hızlı bilet takibini sağlayabiliyorum buradan.
8.Foursquare
Eskiden Foursquare üzerinden check-in yapardık sonra görevi Swarm devraldı ve Foursquare’in pabucu dama atıldı! Aslında öyle değil. Gayet kullanışlı bir uygulama hala. Yalnızca hizmet amacı biraz farklı artık. Ben son seyahatim öncesi gideceğim şehirler için başlıklar açarak bir sürü yer kaydedip liste yaptım ve çok işime yaradı gerçekten! Örneğin kafeler, müzeler, anıtlar ve görülecek yerler, vintage mağazalar vs…Hem adres bilgileri hem de (bazen tam tutmasa da) açılış-kapanış bilgileri de olduğu için oldukça işe yarar bir uygulama.
SEYAHAT ESNASINDA HANGİ SİTELERİ VE UYGULAMALARI KULLANIYORUM?
1.Instagram
Elbette fotoğraf ve bilgi paylaşımı için Instagram’ı çok kullanıyorum. Çok iyi bir kullanıcı olduğum söylenemez ama fırsat buldukça bir şeyler paylaşıyorum. Video paylaşmayı çok sevmediğim için de Story, Boomerang gibi eklentileri çok fazla kullanmıyorum.
2.Navmii
Ücretsiz navigasyon. İnternet olmadan da çalıştığı için alternatif olabilir manuel el haritalarına. Bazen yol kaybedilebiliyor çünkü malum. Ancak muhteşem bir navigasyon mu dersen yorumsuz kalabilirim. Yine de dediğim gibi wifi olmayan ya da mobil internet kullanılamayan yerlerde iş görebilir.
3.Swarm
Nereye ne zaman saat kaçta gitmişim gibi detayları sonradan görmeyi sevdiğim ve yazı yazdığım için hava olsun diye değil de unutmamak için check-in yapmayı seviyorum. Amacım farklı yani!
4.Daily art
En sevdiğim uygulamalardan! Bunu, yalnızca seyahatlerde değil günlük hayatımda da kullanıyorum. İlla ki bir yere gitmem gerekmiyor. Günlük rastgele bir tablo veriyor sana bilgileriyle. Ayrıca sen de arama kısmından istediğin eseri aratıp bilgi edinebiliyorsun. Bunu ister müzede gezerken istersen de öncesinde yap, gerçekten çok başarılı bir uygulama. Teknolojide birçok bilenin de söylediği gibi bilgi çok fazla, bilgi çağındayız ve hatta haddinden fazla bilgiye maruz kalıyoruz ve aslolan bilgiyi filtrelemek oluyor. Bu nedenle bilinçli kullanıcılar olmakta yarar var.
5.Wallet
Ben seyahat bütçesi konusunda pek iyi sayılmam! Aslında bu uygulamayı gerektiği gibi kullansam iyi olacak belki ama bir türlü sistemi oturtamadım. Seyahatlerde kendimi kısıtlamayı pek sevmiyorum. Hostelde kalabilirim, müthiş restaurantlarda yemek yemeyebilirim ama ilginç eşyalar, aksesuarlar, hediyelikler ve çekirdek kahve konusunda son derece bonkör davranıyorum! Ancak seyahat bütçesi tutma konusunda Wallet, gerçekten iyi bir uygulama. Yapabilirsen ne ala!
6.XE
Para birimi çevirici. Benim elimden düşürmediklerimden. Offline olarak çalışıyor ancak bazen sapmalar yaşayabiliyorsun. Bunun dışında ben döviz.com’dan da maalesef kopamıyorum. Şu satırları yazarken de euroyu kontrol ettim 4,10 olmuş bakalım daha neler göreceğiz!
7.Wordreference / Tureng / Spanishdict
Bir dilci olarak sözlüksüz yapamıyorum. Aslında yalnızca seyahatlerimde değil, her zaman bu böyle. Çocukluğumdan kalma bir alışkanlık. Çocukken de sözlük okurdum kitap okur gibi. Kendimi sınar ve kelime ezberlerdim. Yalnızca İngilizce değil kendi dilimde de sözcük öğretirdim kendime. Hala da değişmedi bu durum. TDK da en az yabancı diller için kullandığım uygulamalar kadar çok kullandığım bir platform. Ancak bildiğim iki yabancı dilden daha global olanı İngilizce için Wordreference ve Tureng, öğrettiğim yabancı dil olan İspanyolca için ise Spanishdict’i çok fazla kullanıyorum. Hatta İngilizce-İspanyolca ya da tam tersi de çok yararlandığım için Wordreference, en çok girdiğim uygulamalardan.
8.PİRİ
Geç olsun güç olmasın! Yeni ve enfes bir uygulama. Bir nevi dijital sesli rehberiniz. Üstelik de Saffet Emre Tonguç gibi usta rehberlerin deneyiminden; sesinden. Şimdilik birkaç popüler Avrupa şehri ve Türkiye, özellikle de Anadolu’dan birkaç yerin rehberi mevcut. Gittiğiniz yerde rehberi başlatıyor ve kulaklığınızı takıp harita buyunca ilerliyorsunuz etrafınızdaki yapılar hakkında bilgi edinerek. Çoğalmasını, paylaşılmasını temenni ediyorum.
9.MAPS.ME
Mobil internet kullanımınızı ve faturanızı azaltacak uygulamalardan biri. Özellikle de en büyük problemimizin navigasyon olduğu ve internet bulamadığımız, kullanamadığımız yurtdışı seyahatlerimizde şüphesiz hayat kurtarıyor. Yalnızca gideceğiniz yere varmadan önce evde interetiniz varken hedef şehrin haritasını yüklüyor ve gittiğinizde de offline bir şekilde rahat rahat haritanızı kullanıyor, yolunuzu asla kaybetmiyorsunuz!
10.Uber
Çıktığından beri önce taksiciler sonra müşteriler derken eleştiri oklarının hedefi olan Uber, aslında pek kullanışlı ve güzel bir uygulama. Bir nevi taksi zaten. Bir yerden bir yere ulaşmak adına çağırdığınız özel araçlar için kullanılan uygulamaya Uber diyoruz. Yani aslında firmanın ismi Uber. Bazı yurtdışı seyahatlerinde -özellikle de havaalanından merkeze ulaşım için- üstelik bir de kalabalık bir grupsanız ciddi anlamda hesaplı bir ulaşım yöntemi; üstelik konforlu da.
HEM SEYAHAT ÖNCESİ HEM DE SEYAHAT ESNASINDA HAYATIN HER YERİNDE : EVERNOTE
Evernote! Çok severim! Son zamanlarda kendisini biraz ihmal ettim; itiraf ediyorum.Ancak göz bebeklerimden bu uygulama. Yazmaya-çizmeye zaten manuel olarak da bayılıyorum ama dijital ortamda da inanılmaz çok not tutuyorum. Evernote, benim dijital not defterim kısacası. Notlarımı gruplandırıp içlerine ses kaydı, video, word dosyası, fotoğraf, kartvizit gibi eklemeler de yapabiliyorum. Hiç kopyala-yapıştır işlemiyle uğraşmadan da mail adresi olan herkesle notlarımı paylaşabiliyorum dilersem. Defterler her zaman yanımda olmayabiliyor ancak Evernote her daim yanımda!
Merhaba,
Tureng’in Ispanyolca-Ingilizce sözlük uygulamasını kullanmanınızı öneriyorum.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tureng.spanish.sozluk&hl=TR
Çok teşekkürler