Daha önce yine bu ‘seyahat hazırlığı’ konusuna yönelik yanıma aldıklarım ve seyahat öncesi hazırladığım evraklarla ilgili bir yazı yazmıştım. Okumak için buraya lütfen. Elbette benim bir seyahate çıkışım (kendi şehrimde turist olmak da buna dahil) yalnızca bir gece önce valiz hazırlamaktan ibaret değil. Valiz, seyahatimin yalnızca minik bir basamağı. Bunun yanı sıra aylarca hazırlanan evraklar, otel rezervasyonları ve alınan online biletlerin çıktıları, pasaport sayfalarının ve seyahat sigortasının kopyalarının dosyalanması, gidilecek yer ya da yerler ile ilgili bilumum blog sayfaları, efendime söyleyeyim türlü türlü kitaplar, dizi dizi belgeseller, varsa eğer çekilmiş filmler, Youtube videoları falan…
Eğer çok önceden planlanmış bir seyahatse -ki genelde ucuz bilet yakalama eylemiyle geçirdiğim zamanları da seyahatin başlama evresine dahil edersek- hazırlıklarım aylar öncesinden başlıyor. Gideceğim yeri daha gitmeden benimsemiş oluyorum derlediğim onlarca bilgi sayesinde. Peki neler yapıyorum; nasıl adımlar izliyorum?
ADIM ADIM YOLA KOYULMA
1.Bilet alma: Skyscanner, Ucuza Bilet, Pegasus, THY Wingo gibi web siteleri ve uygulamalardan ucuz bilet buluyorum öncelikle. Bazen sırf ucuz diye görmek istediklerimin alt sıralarında yer alan ülke veya şehirlere de öncelik verebiliyorum. Ama yine de eğer bir şehre veya ülkeye gitmeyi kafama koyduysam her yolu deneyip gitmeyi başarıyorum. Hayallerimin ve planlarımın ucu bucağı olmadığı için kendimi dizginlemeye de çalışıyorum; itiraf.com
2.Konaklama: Bileti aldık, e-bilet posta kutusuna düştü; o zaman heyecan başlasın! Sırada konaklama işi var elbette… Ben genelde Booking’i kullanıyorum. Kimileri demode bulsa da ben memnunum; sorun yaşamadım pek. Bir de yeni favorim Airbnb üzerinden ev kiralama. Konaklamayı da hallettiysek sıra geldi bilgi toplamaya…
3.Büyük resim: Öncelikle Google’da gideceğim destinasyonu aratıp ilk çıkan siteler ve bilgiler neler şöyle bir genel bilgi ediniyorum; büyük resme bakıyorum yani.
4.Kitaplar: Ardından bulabilirsem Lonely Planet’ın bir kitabını ya da bulamazsam Dost Yayınevi’nin çıkardığı rehber kitaplardan birini mutlaka alıyorum. Öncelikle bu kitaplar altı çizilerek ve ayraçlanarak özetleniyor. Lonely Planet’ta şehir haritası olduğu için gidilecek yerler haritada işaretleniyor. Özellikle ben Lonely Planet’ın Pocket serisini şehir gezileri için çok başarılı buluyorum. Görmek için buraya. Fakat ülke detaylı gezilecekse ve uzun soluklu bir seyahatse şu seriyi daha çok seviyorum.
5.Web sayfaları ve bloglar: En sevdiğim bloglardan ilgimi çeken, zevkime göre olan yerleri minik açıklamalarla maddeler halinde not ediyorum defterime. Fotoğrafta detayı görebilirsin.

6.Belgeseller ve videolar: Blogların yanı sıra Youtube’tan, Dilediğin Yerde uygulaması ile İz Tv’den, NatGeo’dan belgeseller izliyorum. Arada durdurup oradan da notlar ekliyorum. Görüntüye dayanarak o yerde neleri görüp neleri görmek istemediğimi de kafamda az çok belirlemiş oluyorum.
7.Sosyal medya araştırması: Sosyal medya üzerinden duyurumu yapıp arkadaşlarıma soruyorum ‘falanca şehre gidiyorum, tavsiyeleri alırım’ diye…
8.Tekno-liste: Not aldığım yerleri bir de çok sevdiğim Foursquare uygulamasına listeliyorum ki açılış-kapanış saatlerini, ziyaretçilerin eklediği fotoğraf ve yorumları görebileyim.
9.Dergiler: Piyasada gideceğim yerle ilgili konu başlığı, bilgi kırıntısı olan her dergiyi toplayıp sayfalarını kesiyorum ve seyahat için hazırladığım dosyama koyuyorum.

10.Instagram: Gideceğim yerle ilgili Instagram sayfalarını takip ediyorum elimden geldiğince.
11.Harita oluşturma ve tur planlama: Sıra geldi şehir turu planlamasına. Bu aşamada haritaya çok iyi çalışmak gerekiyor. Keşfettiğimden beri Google Maps’te gitmeyi planladığım yerleri iğneliyorum. Ardından birbirine yakın olanları gruplandırarak sıraya diziyorum. Hem saati hem orada geçirilecek zaman hem de acıkma-susama-dinlenme gibi ihtiyaçları da göz önünde bulundurarak bir plan oluşturuyorum. Elbette zamanım da belirleyici oluyor. Bir de fotoğraf çektiğim için belli yerlerde ışığı yakalamam gerekiyor dış mekansa eğer ve rotamı biraz da ona göre belirliyorum. Örneğin yaklaşan Stockholm seyahatimde sürem kısıtlı ve müze, galeri gibi yerler de iç mekan oldukları için geç saatleri buraları gezmeye ayırdım. Kuzeyde hava da kışın erkenden karardığı için gece karanlığı açık olan müze ve galerilerde pek güzel değerlendirilebiliyor. Varış günümde gece 23:00’a kadar açık olduğunu öğrendiğim Fotografiska’ya gitmeyi planlıyorum.
Planlama, fiyat çıkarma, bilet alma ve ödeme işlemleri de bittiyse artık gitmeye hazır duruma geliyorum. Artık sıra canlı keşiflerde!

SEYAHAT ESNASINDAKİ ADIMLAR
Aldığım notlar doğrultusunda gezimi gerçekleştirirken bazen esnek de olabiliyorum elbette. Fiyat ve isim konusu için mutlaka gittiğim yerlerin broşürlerini, kartvizitlerini ve bir şey satın aldıysam, ödeme yaptıysam fişlerini, biletlerini saklıyorum. Gelince yazılarımı yazarken işimi oldukça kolaylaştırıyor.
Çok yorgun değilsem her akşam yatmadan önce yatağımda günün kritiğini defterime yazılı olarak yapıyorum. Bazen bunu mola verdiğim kafelerde de yapabiliyorum.
DÖNDÜKTEN SONRA…
Biriktirdiğim tüm derlemelerle birlikte blog yazımı yazarken dört bir yanım notlar, biriktirilenler, kitaplar, dergiler ve onlarca sekmede açık olan birçok web sayfasından ibaret oluyor. Edindiğim bilgilerin doğruluğunu elimden geldiğince kontrol ederek yazmaya özen gösteriyorum. Kendi zevklerimi ve ilgi alanlarımı, yorumlarımı katarak yazdığım yazılarımı büyük bir keyif ve heyecanla yayımlıyorum.