Contemporary Istanbul 2015 : Çağdaş Sanat Geçidi

Contemporary Istanbul, Çağdaş İstanbul. Sıfatıyla çeliştiğimiz bu ülkede belki de olayların üzerine basarak geçip sanattan masallar anlatıyoruz kendimize. İki nefes bir düşünce almak adına.

IMG_5430
“Kaçış / Escape”

IMG_5438

IMG_5441 IMG_5446 IMG_5448 IMG_5453 IMG_5527 IMG_5529

Pazar günümü sanata ayıracağım önceden belli olduğu için cumartesiden haftalık planlarımı hallediyorum ki zihnimi tamamen sanat fuarına kanalize edebileyim. Birkaç gün öncesinden iki arada bir derede vakit bulup Istanbul Art News CI 2015 özel sayısında okuyup bilgi edindiğim fuarı ancak son gününde görebileceğim diye de hayıflanıyorum lakin başka çare yok. Kapitalizme takılıp kalmasam perşembe sabahı gezip bitirmiştim fuarı oysa!

Neyse.

IMG_5456
İhsan Oturmak
IMG_5458
İhsan Oturmak
IMG_5459
İhsan Oturmak

Pazar günü, hava harika. Nadiren kendimi erken kalkmaya zorlarım; bu tür geçerli sebeplerim olduğunda. Özgür’la gideceğim. Sanatçıyla sanat konuşmak ve görmek başka oluyor benim için. Seviyorum. Ancak evdeki hesap çarşıya uymayınca fuarın yolunu tek başıma tutmak zorunda kalıyorum.

Avrasya Maratonu sağolsun biraz gecikmeli ve zorlu da olsa Lütfi Kırdar’a varıyorum. Öncelikle şunu belirtmek zorundayım ki, böylesine büyük bir organizasyon için yeterli yön gösterici yoktu girişte maalesef. İçgüdülerinize dayanarak ve tahmin yürüterek -5’teki fuar girişini buluyorsunuz. Bir şekilde geliyorsunuz da, kafanız bomboş olmalı kesinlikle.

IMG_5467
Sea Sells / MARCK
IMG_5469
MARCK / Basel
IMG_5472
MARCK / Basel

İki ayrı binaya yayılan sergi A1-A2-A3 ve B1-B2 gibi bölümlerden oluşuyor. Girişte kat planı almazsanız işiniz zor ama içeride de bazı masalarda bulmanız mümkün. Önceden bilgi edinerek gittiğim ve birkaç eseri sosyal medyada gördüğüm için nelerle karşılaşacağımı az çok kestiriyorum ancak bu denli büyük bir fuar beklemiyorum. Dünyanın birçok yerinden gelen galericiler, kendi ülkemin galerileri ile harmanlanmış ve İran sanatını da ortalarına alarak kozmopolit bir fuar yaratmış. Fuar keyifli, fuar ilgi çekici. Benim aklımda kalanlar ise o kalabalığın içinde zihnime ve fotoğraf makineme not ettiklerimle sınırlı. Ansiklopedik bilgi bir yana dursun, ben biraz kendi yorumumdan ve fuardan çıktıktan sonra yürürken kendimle yaptığım konuşmalardan bahsedeceğim size biraz.

Çağdaş sanat nedir? Anlamsız mı? Bir kağıdı kes, tuvale tek çizik at, pet şişelerini yan yana diz sanat olsun (mu)?!

Çok uzun zamandır çağdaş sanat kavramını kafamda oturtmaya çalışıyorum. Çok sergi geziyorum, fırsat buldukça okuyorum, Özgür’le konuşuyorum ama fuara dek kafamda oturmayan çok şey vardı. Bugünle birlikte sanırım çağdaş sanat, hayatımda bir yer edinmeye başladı iyiden iyiye.

IMG_5476
Bull / Ara Alekian
IMG_5479
Galeri 77 / Daron Mouradian

Londra’da son zamanlarda öne çıkan Türk sanatçı İhsan Oturmak’la sergisini açan galerici hanım, sanatçının ilerleyen yıllarda çok daha yükselişe geçeceğini anlatıyordu bir arkadaşına. Sanatçının tablolarında din teması ön plandaydı.

Basel’den gelen konuk Licht Feld Galeri’de ise uzun kuyruklar, kamerasından kopamayan kalabalıklar vardı. Video-heykel eserleriyle benim de ilgimi çok fazla çeken İsviçreli sanatçı MARCK, çağdaş sanata güzel bir şekil vermiş yaratıcı zihniyle.

İstanbullu Galeri 77’de ise güzel bir atmosfer vardı. Stantlarının ortasındaki masada toplanmış bir grup güzel ve dopdolu insan şaraplarını yudumlarken sanat konuşuyorlardı. Bir süre onlara bakakaldım, mutlu oldum içimden nedense. Burada öne çıkan eserler Ara Alekian’ın metal heykelleriydi kuşkusuz. Bir de Daron Mouradian’ın enfes tabloları elbette. Kusursuz yapılan eserler ister istemez baş döndürüyor.

Tanıdık bir isim de vardı fuarda : Kemal Tufan. Tanıdık dediysem, dolaylı elbette. İsmen tanıdığım Özgür’ün okuldan hocası heykeltraş Kemal Tufan. PG Art Gallery’ye doğru kitaplardan yapılmış dolma kalem heykeli beğenerek yaklaşırken önce Kemal Tufan’ı sonra da ismini görünce heyecanlanıp fotoğraflayıverdim hemen. Eşzamanlı olarak bir tane de Özgür’e gönderdim.

IMG_5485
Kemal Tufan / PG Art Gallery

VOGUE Türkiye, İranlı sanatçı kadınlarla güzel bir röportaj yapmış ve B1 ile A2 geçişi arasına serpiştirivermiş, çok da güzel olmuş. Belki de her birini özetler nitelikte olanını fotoğrafladım, gurur duydum kendimce.

IMG_5489
VOGUE / İranlı Kadınlar
IMG_5488
VOGUE / İranlı Kadınlar

Fuarın şüphesiz en çok konuşulan ve fotoğrafları sosyal medyadan düşmeyen sergisi Bahadır Baruter’in Mukadderat adlı sergisiydi. Beyaz kefene atıfta bulunan Baruter’i de en az yazar eşi Mine Söğüt kadar seviyorum. Ailecek kapımız, gönlümüz her daim açık onlara. Su dolu fanuslardaki bembeyaz heykeller tuhaf ama iç gıcıklayıcı bir his bırakıyor insanda. Sorgularken hak vererek uzaklaşıyor insan.

IMG_5491
Mukadderat / Bahadır BARUTER
IMG_5493
Mukadderat / Bahadır BARUTER
IMG_5494
Mukadderat / Bahadır BARUTER

Hangi ülkeler ilgimi çekti, nelerden hoşlanmadım diye kendimce kafamda karalamalar yaparken Amerikan sanatını sevmediğimi fark ettim. Beni memnun etmeyen bir şeyler var yeni dünyanın sanatında nedense – derken tüm tabularım yerle bir oldu. Carole Feuerman, Amerikalı hiperrealist heykeltraşın enfes ‘Swimmers’ sergisi sanırım herkesin ilgi odağıydı. Hatta belki de serginin altın yıldızıydı diyebilirim. Yüzücülerin tenlerindeki su damlacıkları bile insanda dokunma hissi uyandırıyordu. Çok sevdim.

IMG_5500
Swimmers / Carole Feuerman
IMG_5511
Swimmers / Carole Feuerman
IMG_5512
Swimmers / Carole Feuerman
IMG_5513
Swimmers / Carole Feuerman

Bizim oralardan tanıdık birileri de vardı elbette; JOÁN MIRO. Gülümsettiler beni hiç beklemediğim bir anda. Barcelona’dan kalkıp gelmiş Galeria Joan Gaspar.

IMG_5501
Joan Miro / Galeria Joan Gaspar – Barcelona

Galeri İlayda’nın Derya Özparlak imzalı heykelleri de gerçekten başarılıydı. Bir tanesinde kendimi gördüm, kendime üzüldüm. Sanata konu olmuşum ama ağlayanım yok.

IMG_5503
Derya Özparlak / Galeri İlayda
IMG_5506
Derya Özparlak / Galeri İlayda

Bizlerden ünlü bir isim Bedri Baykam da oradaydı. Atatürk dolu eserleri vardı, çok sevdim. Bir de The Beatles’ın Yellow Submarine’ini yapmış kendi yorumuyla, ‘Imagine’ dedim; o zaman olur.

IMG_5524
Yellow Submarine / Bedri BAYKAM
IMG_5525
Bedri BAYKAM

Fuarda yeni keşfettiğim İspanyol heykeltraşı ise hemen Özgür’le de paylaştım. Bir parçası eksik heykelleriyle kalbimi fetheden Jesús Curiá’yı İspanya’da yakalarsam peşindeyim bundan böyle.

IMG_5540
Jesús Curiá
IMG_5542
Jesús Curiá

Ay ile başka bir ilişki kuran sanatçı Giacinto Bosco’nun eserleri de hayatımın bir parçası artık.

IMG_5544
Giacinto Bosco
IMG_5550
Giacinto Bosco

Fuarın belki de en çok gitmeden bilinen eseri Yaşar Şaşmazer’indi. Özellikle diğer eserlerini kat kat daha çok sevdim.

IMG_5553
Yaşar Şaşmazer

Jean François Rauzier’in hiper fotoğrafları da karşısına geçip saatlerce incelenecek kadar keyifliydi. İstanbul, başroldeydi.

IMG_5520
Jean François Rauzier / Babel Yalı
IMG_5521
Jean François Rauzier / Plugin Istanbul

Son olarak sergiyi Türk sanatçı Nihal Martlı’nın ‘Only the painters left alive’ adlı eseriyle kapadım, bence çok anlamlı oldu. Hatta ben fuara dair, sanata dair adını ‘Only the artists and writers left alive’ olarak değiştirebilirim. Çünkü dünyanın tek gerçeği bu belki de.

IMG_5554
Only the painters left alive / Nihal Martlı

Yorum bırakın